Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ Η ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ


Καμία εμφάνιση της χελώνας Καρέτα Καρέτα δεν έχει παρατηρηθεί φέτος στην παραλία της Σητείας σε αντίθεση με πέρυσι που τέτοια εποχή είχαν παρατηρηθεί 21 έξοδοι και 9 φωλιές.

Όπως μας ενημέρωσε το μέλος της οικολογικής ομάδας Σητείας κ. Νίκος Μαράκης «η χελώνα που έρχεται στη Σητεία για να γεννήσει σημαίνει πως εδώ γεννήθηκε χαρτογράφησε την περιοχή και αφού ωρίμασε μετά από 25-30 χρόνια επιστρέφει για να μας κάνει την τιμή και να γεννήσει εδώ, είναι αρχαίο είδος, εποχής δεινοσαύρων, και ο άνθρωπος μπροστά στην ιστορία της είναι κουκίδα στην άμμο. Η χελώνα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της εξέλιξης και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε». Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση πλέον του κόσμου απέναντι στην καρετα καρετα ακόμα και από τους ψαράδες, μόνο κάποιος αρχάριος ερασιτέχνης θα μπορούσε να χτυπήσει χελώνα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι ανταγωνιστικό ειδος και είναι δείχτης άριστης κατάστασης του υδάτινου στοιχείου και ένδειξη για πολύ και καλό ψάρι.

Η καρέτα καρέτα είναι ένα από τα τρία είδη που υπάρχουν στη Μεσόγειο και είναι η μόνη που αναπαράγετε στην Ελλάδα. Η αλλαγή στη μορφολογία της παραλίας ίσως είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας απουσίας της καρέτα καρέτα.

Προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληρεί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας που είναι απαραίτητες για την επώαση. Για να ξενίσουν βγαίνουν δυο έως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδι. Η εκκόλαψη διαρκεί δυο μήνες και οι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά έχουν μήκος 5 εκατοστών και ζυγίζουν δεκαεπτά γραμμάρια. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολους φυσικούς εχθρούς, υπολογίζετε ότι σε κάθε 1000 χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.

Η χελώνα καρέτα καρέτα θεωρείτε είδος προς εξαφάνιση και προστατεύετε από τη Σύμβαση της Βιέννης, καθώς και από τη συνθήκη CITES για τον έλεγχο του εμπορείου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν 80 χρόνια ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000 ενώ σήμερα με βία φτάνει τις 4.000 παγκόσμιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου