Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ


Ο Δήμος Σητείας και η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρουσίαση στις 13 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας μια μελέτη με θέμα «Σχέδιο Ανάπτυξης Αγροτοτουρισμού στη Σητεία.

Είναι μια μελέτη της Μελίνας Κριτσοτάκη που αναφέρετε στην εφαρμογή ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας και στη δημιουργία ενός δικτύου επιχρίσεων στην περιοχή του Δήμου Σητείας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όμως σίγουρα θα πρέπει να συμμετέχουν και να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής που εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, όπως εστιατόρια, καταλύματα, επιχρίσεις που παράγουν και συσκευάζουν τοπικά προϊόντα, ομάδες παραγωγών κ.α.
Όλοι οι παραπάνω μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να έχουν σημαντικά οφέλη μέσα από αυτό το δίκτυο και την όλη διαδικασία.


Η κα Μελίνα Κριτσοτάκη Γεωπόνος η οποία επιμελήθηκε τη μελέτη μας μίλησε για το σκεπτικό αυτής της εργασίας: «Η μελέτη ξεκίνησε από το γεγονός της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που εμφανίζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια. Αναρωτήθηκα λοιπόν για ποιο λόγω να μην προσπαθήσουμε να εντάξουμε κάποιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, και κυρίως αγροτοτουρισμού μιας και προέρχομαι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στην περιοχή της Σητείας. Η Σητεία εκτός από παραλίες, σπήλαια και φαράγγια έχει επίσης πολιτισμικό πλούτο, άριστα τοπικά προϊόντα και πολλά διάσπαρτα καταλύματα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο και να λειτουργούν ποια κάτω από κοινούς κανόνες ώστε να δώσουν στους τουρίστες ένα ολοκληρωμένο ποιοτικό πακέτο υπηρεσιών, δείχνοντας του και κάποια πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής, όπως είναι η συμμετοχή σε πανηγύρια, καζανέματα, τρύγος, ελαιοσυλογή, ψάρεμα κ.α. Μέσα σε αυτά φυσικά θα γευτεί και την τοπική κουζίνα, θα έρθει σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα και αν μπορεί θα τα πάρει και μαζί του φεύγοντας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα δίκτυο συνεργασίας και  προσπαθούμε με αυτή τη μελέτη να γίνει πραγματικότητα.

Των περασμένο Ιανουάριο-Φεβρουάριο είχαν γίνει κάποιες συνεντεύξεις με συγκεκριμένους φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής για να καταγραφεί η στάση τους ως προς το θέμα του αγροτοτουρισμού. Εφόσον διαπιστώθηκε μια θετική στάση και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν κοινές δράσεις για να δοθεί στον επισκέπτη ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση της εργασίας».

Η κα Κριτσοτάκη μιλώντας για την προοπτική ανάπτυξης ενός διαφορετικού τουριστικού σχεδιασμού στην περιοχή μας είπε: «Και ο μαζικός αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός χρειάζεται σε μια περιοχή. Η Σητεία επειδή έχει μια ήπια ανάπτυξη μέχρι τώρα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι απομονωμένη μπορεί να δώσει σε τουρίστες εναλλακτικού τουρισμού ενδιαφέρουσες εναλλακτικές προτάσεις. Η Σητεία έχει να δώσει πράγματα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου