Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Συζητείται καθημερινά ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα της επαρχίας ΣΗΤΕΙΑΣ το οποίο ανέκαθεν ταλαιπωρεί τους πολίτες της επαρχίας και αφορά το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.

Την αυτονόητη αξιοπρεπή και γρήγορη παροχή υπηρεσιών υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι στην πόλη της Σητείας, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής που εξυπηρετεί, λόγω του χειρίστου οδικού δικτύου και της χρονοαπόστασης από τα κεντρικά νοσοκομεία, πρέπει να παρέχεται αξιοπρεπής δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
Μ ε τον νόμο 4052/2012 επιχειρείται η εφαρμογή μιας μορφής ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στα νοσοκομεία της χώρας με στόχο την μείωση των δαπανών της υγείας με την δημιουργία οικονομιών κλίμακος στις προμήθειες και την μείωση του διοικητικού προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στο νοσοκομείο της Σητείας ίσως να μην δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα η συνδιοίκηση και η κοινή προμήθεια υλικών για όλα τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, καθότι ο νόμος προβλέπει ιδιαίτερο προϋπολογισμό για κάθε νοσοκομείο,  αν το διοικητικό προσωπικό της συνδιοίκησης   εργάζεται για όλα τα νοσοκομεία σαν να είναι ένα, αφού θα κάνουν κοινούς διαγωνισμούς προμηθειών και οι πιστώσεις της συνδιοίκησης  κατανέμονται δίκαια σε όλα τα νοσοκομεία. Όσον αφορά την διοίκηση, για να αποφευχθεί η αίσθηση υποκειμενικών αποφάσεων υπέρ του νοσοκομείου της πρωτεύουσας του νομού,  ο διοικητής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από την διοίκηση των συνδιοικούμενων νοσοκομείων το κάθε ένα από τα  οποία πρέπει να διοικεί υποδιοικητής.
Εκείνο για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε είναι η αυτόνομη λειτουργία στο Νοσοκομείο Σητείας όλων των βασικών κλινικών με πλήρη στελέχωση τους από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται όλα τα περιστατικά και όλες οι εφημερίες.
Με δεδομένο ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις προσωπικού η στελέχωση μπορεί να γίνει, είτε με έκτακτη έγκριση πρόσληψης, είτε με μετακίνηση γιατρών από κοντινό νοσοκομείο, είτε με πρόσληψη επικουρικών γιατρών.
Στο Νοσοκομείο Σητείας είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης της καρδιολογικής κλινικής και του ακτινολογικού, για να είναι εφικτή η απρόσκοπτη λειτουργία και των υπολοίπων κλινικών, πράγμα δύσκολο λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων, λόγω της μείωσης των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και οι γιατροί, και λόγω της μείωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της Σητείας, όπως και της υπόλοιπης χώρας.


Εκείνο όμως που θα βοηθήσει στην προσέλευση  εργαζομένων, επισκεπτών και προσωρινών η μονίμων κατοίκων στην περιοχή της Σητείας και στην αύξηση της εμπορικής και οικονομικής κίνησης της είναι η ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων ιδιωτικών επενδύσεων στους σημερινούς τομείς αιχμής της οικονομίας που είναι ο τουρισμός και η ενέργεια, η ενδυνάμωση της πρωτογενούς παραγωγής,  με προώθηση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων της επαρχίας μας σε νέες αγορές και μελέτη για αναδιάρθρωση των μη αποδοτικών καλλιεργειών  και η ολοκλήρωση των κρατικών υποδομών που έχουν βαλτώσει στην περιοχή μας (αίθουσα αεροδρομίου, Β.Ο.Α.Κ., λιμνοδεξαμενή Ζου, κ.λ.π.). Επίσης η Σητεία θα μπορούσε να είναι, η να γίνει, το διαμετακομιστικό κέντρο του Νομού Λασιθίου με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της, αφού πρώτα βελτιωθεί ο οδικός άξονας από την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό προς την Σητεία και από την Παχειά ΄Αμμο προς την Σητεία.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα τομέα της οικονομίας αναπτύσσει και τους άλλους τομείς της οικονομίας και δημιουργεί πολλαπλασιαστικά νέες θέσεις εργασίας και ανάγκη προσφοράς και από το κράτος υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, φορολογικού ελέγχου και προστασίας των πολιτών.
Αν αυτές οι επενδύσεις είχαν ήδη ξεκινήσει, η ολοκληρωθεί, η Δ.Ο.Υ. θα είχε διατηρηθεί, όπως διατηρήθηκε η Δ.Ο.Υ. Λαγκαδά λόγω του οικονομικού αντικειμένου της Χαλκιδικής, και το Νοσοκομείο της Σητείας θα ήταν πλήρως στελεχωμένο για να καλύψει την υγεία του πλήθους των επισκεπτών και των εργαζομένων.
Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσουν με κάθε  τρόπο οι αντιδράσεις των αυτοπρόσκλητων σωτήρων της επαρχίας μας για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και να αφεθούν οι επενδυτές και οι κρατικές υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες των επενδύσεων στην περιοχή μας.
Και η μικρή ομάδα των πολιτών της επαρχίας μας που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, για λόγους που δεν οδηγούν στο δημόσιο συμφέρον παρά μόνον στην προσωπική τους ιδεολογική προσέγγιση, θα πρέπει να καταλάβει ότι η μείωση του βιοτικού επιπέδου της Σητείας αφορά και τους ίδιους και τις οικογένειες τους και η αντίδραση τους αυτή απλώς καθυστερεί την δημιουργία θέσεων εργασίας στην επαρχία μας και την  αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της και  επιστρέφει σαν μπούμερανγκ και στις δικές τους επιχειρήσεις και εργασίες και αμοιβές και οδηγεί στην έλλειψη θέσεων εργασίας για τα μέλη και των δικών τους οικογενειών  και στην ελλιπή παροχή υπηρεσιών από το κράτος και στους ίδιους.
Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της περιοχής μας πρέπει να ανέβει και όλοι οι πολίτες της Σητείας και ιδιαίτερα οι νέοι πρέπει να βρίσκουν δουλειά στην επαρχία μας και στο εξωτερικό να πηγαίνουμε μόνο για την προώθηση των προϊόντων μας και για εκδρομή και όχι για να ψάξουμε για δουλειά.
Η λύση λοιπόν για τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Σητείας και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών της Σητείας  και για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της είναι η ολοκλήρωση των σχεδιαζόμενων ιδιωτικών επενδύσεων και των κρατικών υποδομών και η ενδυνάμωση της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου